No #3

Kemppilän Suurisuo

Ruokolahti

Kuva: Juha Juuti
100 luontohelmeä

Kemppilän Suurisuolla laajan suomaiseman kyljessä lepää pieniä puroja ja lampia, järeää kuusimetsää ja kaunista kalliomännikköä. Alue muodostaa monipuolisen ja vivahteikkaan kokonaisuuden, jossa avoimet suot yhdistyvät jylhiin korpiin ja kallioiden välissä kulkeviin suokaistaleisiin.

Suurisuolla elelee monipuolinen suoluonnolle tyypillinen linnusto. Lampien sammallautat tarjoavat vesilinnuille pesimäpaikkoja ja korpimetsässä viihtyvät kanalinnut. Alueella voi havaita muun muassa kurkia, valkovikloja, kuoveja ja pensastaskuja. Suolla on myös runsaasti liroja ja kalliometsistä voi kuulla kesäöisin kehrääjien hyrinää. Suurisuon haapametsissä liitelee puolestaan liito-oravia.

Kemppilän Suurisuo

Karulla suolla pesii rikas linnusto

Suurisuo on satojen hehtaarien kokoinen arvokas eteläinen aapasuo, jolta löytyy nevaa, korpea ja rämettä. Yleensä aapasoita esiintyy Pohjanmaalla ja Lapissa. Suon reunat on osin ojitettu, mutta alueella on myös luonnontilaista suota.

Kuva: Liisa Laitinen
Suolle marjaan tai perhosia bongaamaan

Kemppilän Suurisuo on maisemallisesti vaihteleva ja kaunis suo hyvien kulkuyhteyksien päässä Etelä-Karjalassa. Alue tarjoaa monipuolisia retkeilymaastoja niin retkeilystä kuin marjastamisestakin kiinnostuneille. Suon monipuolinen ja runsas linnusto tarjoaa myös lintuharrastajille paljon nähtävää. Lintujen lisäksi Suurisuolla on hyvät mahdollisuudet myös perhosten tarkkailuun, sillä suolla esiintyy lähes kaikkia Etelä-Karjalan suoluonnon keskeisimpiä päiväperhosia.

Kuva: Liisa Laitinen
Kuva: Liisa Laitinen
Päiväperhoset

Suurisuolla on edustava päiväperhoslajisto. Suon yleisimmät perhoset ovat suo- ja rämehopeatäplä sekä saraikkoniittyperhonen.

23
Päiväperhoslajia
7
Suoperhoslajia

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita