No #23

Lestijärvi-Lestijoki

Kannus, Kalajoki, Lestijärvi ja Toholampi

Kuva: Teemu Tuovinen
100 luontohelmeä

Lestijärven ja -joen alue on laaja ja monipuolinen luontokokonaisuus, joka sisältää luonnontilaisia soita, erämaisia metsiä, laajoja kangasmaita sekä jokilaakson maisema-alueineen. Keski-Pohjanmaan järvistä Lestijärvi on suurin. Se on 13 kilometriä pitkä ja 8 kilometriä leveä. Hiidenniemen pitkä kärki jakaa järven lähestulkoon kahtia. Järvi on melko matala, kun syvimmät kohdat ulottuvat vain noin 7 metrin syvyyteen. Maisemaltaan se on laakea, ja järviveden laatu on erinomaista.

Lestijoki virtaa Lestijärvestä luoteeseen. Se on kymmeniä kilometrejä pitkä, lähes luonnontilainen joki, joka mutkittelee soiden ja maatalousvaltaisten jokilaaksojen läpi. Lestijoen virroissa ui muun muassa meritaimen.

Lestijärvi-Lestijoki

Järvessä elinvoimainen muikkukanta, mutta rapukanta on hävinnyt

Luontohelmi kuuluu metsäpeurojen elinalueeseen. Ne liikkuvat alueen aapasoilla ja jokilaaksoissa. Linnuista alueella elää muun muassa metsähanhi ja sääksi.

Kuva: Jarmo Raudaskoski
Kirkasvetinen kokonaisuus

Lestijärvellä ja sen rannoilla virkistytään sekä retkeillään. Järven ja joen rannoilla on vapaa-ajanasutusta, ja järvellä kalastetaan myös ammattimaisesti. Lestijärveen ja -jokeen voi molempiin tutustua meloen. Lestijoen varrella olevien soiden maisemat avautuvat hienoina kanootista käsin. Myös jokilaaksojen pellot ovat maisemallisesti hienoja paikkoja.

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita