No #5

Karvasuo

Seinäjoki

Kuva: Hannu Tuomisto
100 luontohelmeä

Karvasuon avarat näkyvät toivottavat junamatkailijan tervetulleeksi Etelä-Pohjanmaan lakeuksille. Karvasuo onkin nykyään Etelä-Pohjanmaan ainoa suuri luonnontilainen suo, jota voi ihailla junan ikkunasta. Karvasuo on suoluonnoltaan rikas ja monipuolinen aapa-keidassuo, jonka yleisimmät luontotyypit ovat keidasräme, rahkaräme ja tupasvillaräme.

Mystisellä suolla on myös värikäs eläimistö: puustoltaan vanhoissa metsäsaarekkeissa ja reunametsissä liikkuu ilveksiä, useita uhanalaisia perhosia liihottaa ilmassa ja alueen linnusto on rikas. Karvasuo on muun muassa Etelä-Pohjanmaan vahvimpia riekkosoita. Suon rauhaan pysähtyvät muuttomatkoillaan levähtämään useat lintulajit, kuten kurjet ja metsähanhet.

Karvasuo

Riekkosuolla viihtyy myös ilves ja ihminen

Karvasuolla elelee useita Suomessa uhanalaisia perhoslajeja, kuten suovenhokas, sademittari, luumittari ja kanervapussikoi. Muita suon perhoserikoisuuksia ovat synkkänopsayökkönen ja rämepörhömittari.

Kuva: Hannu Tuomisto
Suon rauhaan karpaloita keräämään tai lumikenkäilemään

Karvasuo on maisemallisesti merkittävä osa Etelä-Pohjanmaan alkuperäisluontoa. Suon keskeisimmät osat ovat luonnontilaisia, ja niissä on hyvät marjastusmahdollisuudet. Erityisesti karpaloita esiintyy runsaasti. Seinäjoen välittömässä läheisyydessä oleva suo tarjoaa monipuoliset retkeilymahdollisuudet: talvella suon panssarihangilla voi hiihtää ja lumikenkäillä, pitkospuut tarjoavat upeita kävelyreittejä ja laavulle voi pysähtyä levähtämään ja nauttimaan suon rauhasta.

Kuva: Hannu Tuomisto
Kuva: Hannu Tuomisto
Suopöllö

Suopöllö on yhdessä sarvipöllön kanssa Suomen ainoa etelään muuttava pöllö. Suopöllöt viihtyvät pelto- ja suoalueilla sekä kosteikoilla. Suopöllön pääasiallista ravintoa ovat myyrät, ja se rakentaa pesänsä maahan heinikon kätköihin.

37–39
Pituus cm
95–110
Siipiväli cm
350
Paino g

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita