No #60

Valkiajärvi

Kitee

Kuva: Pekka Tuuri
100 luontohelmeä

Jos haluaa kurkistaa vedenpinnan alle, kannattaa se tehdä Valkiajärvellä. Kiteen lounaispuolella sijaitseva luontohelmi kuuluu Suomen kirkasvetisimpiin järviin. Kirkkaan vetensä ansiosta järvi on suosittu sukelluskohde. Näkyvyys pinnan alla on jopa yli 10 metriä. 

Lähdepohjaisen järven vesi on laadultaan erinomaista, mutta sen puhtaus on haavoittuvaa mahdollisille ulkoisille uhkille. Valkiajärvi tarjoaa hienojen maisemien lisäksi hyvän elinympäristön kirkkaissa vesissä viihtyville lajeille.

Valkiajärvi

Kaloja, rapuja ja harvinainen kulkusammaleläin

Valkiajärvessä elää kalalajeista muun muassa muikkuja, haukia ja ahvenia. Kalojen lisäksi järveä asuttavat ravut. Järven kasvistoon kuuluvat matalissa rantavesissä viihtyvät lajit. Järvessä elää myös todellinen harvinaisuus, kulkusammaleläin, joka näyttää ensisilmäyksellä kasvilta, mutta tarkemmin tutkittua se on eläin.

Kuva: Pekka Tuuri
Järven tarina -elokuvasta tuttu järvi

Sukeltaminen ehdottomasti merkittävin virkistyskäyttö, joka liittyy Valkiajärveen. Sukellustarvikkeet eivät kuitenkaan ole välttämättömät päästäkseen ihailemaan Valkiajärven pinnan alaisia maisemia, sillä suosittu dokumenttielokuva Järven tarina kuvaa elämää Valkiajärven pinnan molemmilla puolilla. Elokuva sai ensi iltansa tammikuussa vuonna 2016.

Lahjoita luonnonsuojeluun

Luonnonsuojeluliitto on koko Suomen luonnon puolustaja, jonka yhdistykset ja piirit ympäri maan suojelevat ansiokkaasti lähiluontoa. Lahjoittamalla tuet konkreettisesti työtä suomalaisen luonnon puolesta. Valitse itsellesi sopiva kohde ja tapa lahjoittaa!

Lahjoita